Hoe vaak kan een wesp steken?

Wespen zijn van nature redelijk agressieve insecten. Tel daarbij het feit op dat wespen aangetrokken worden door zoetigheid (iets wat je veel aan zult treffen rondom mensen) en je hebt een combinatie waarbij je relatief snel een wespensteek op kunt lopen.

Alleen wespenvrouwtjes hebben de mogelijkheid om zich te verdedigen met een angel. Met deze angel kunnen ze in de huid doordringen en zodoende gif inspuiten. Dit gif zal in de huid een pijnlijke allergische reactie tot gevolg hebben. Dit resulteert vaak in een rode jeukende bult. De last die je er van ondervindt hangt af van de heftigheid van de allergische reactie die plaatsvindt.

Een wesp kan – in tegenstelling tot een bij – vaker dan één keer steken. Dit komt omdat de angel van een wesp glad is. Na een steek kan de angel gemakkelijk uit de huid gehaald worden en nogmaals gebruikt worden. Wespen kunnen ongeveer 10 keer achter elkaar steken. Bijen hebben een angel met weerhaken en kunnen dus maar eenmaal steken.

Zoals gezegd wordt er tijdens de wespensteek wordt er gif ingespoten. Dit gif bevat tevens lokstoffen die andere wespen die in de buurt zijn aantrekt. Eenmaal gestoken door een wesp is de kans dus groot dat een andere wesp je ook zal proberen te steken.