Wat is het nut van Wespen?

De wesp wordt vaak als gevaarlijk en vervelend beschreven door ons mensen. De vraag “wat is het nut van wespen” kun je uiteraard niet beantwoorden zonder eerst naar het woord nuttig te kijken. Vaak wordt nut toegeschreven aan de voordelen die de mensheid aan een dier kan behalen. Wanneer we kijken naar de functie in de natuur dan zou je kunnen concluderen dat een wesp – net als ieder ander levend wezen – zich slechts bezig houdt met het in leven blijven en het succes van de soort op zich.

Eén van de aspecten waar wespen tijdens de eeuwige strijd in het overleven erg goed in zijn geworden is het opruimen van afval en het bejagen van andere insecten. Deze eigenschappen kun je als nuttig voor de mens beschouwen.

De mens “gebruikt” de wespen dan ook regelmatig voor het beschermen van voedsel en gewassen tegen andere insecten. Doordat de wesp bepaalde soorten bejaagd kan er geen plaag van een andere soort voorkomen die erg schadelijk kan zijn voor een totale oogst of de mensheid. Een duidelijk voorbeeld is de mug. Zonder wespen zouden we namelijk ieder jaar last hebben van een ware muggenplaag. Toch worden vaak verwante soorten ingezet zoals de zweefvlieg. Deze soort lijkt op een (kleine) wesp maar het betreft in werkelijkheid een andere soort die lijkt op een wesp maar heeft niet de negatieve eigenschappen van een wesp en is wel goed in het bestrijden van bepaalde andere soorten insecten.

Uiteraard heeft een wesp ook negatieve kanten. Zo kan een steek erg pijnlijk en zelfs gevaarlijk zijn. Verder kan een wespennest schade toebrengen aan gebouwen. Ten slotte zijn wespen relatief agressief ten opzichte van mensen met alle bekende gevolgen van dien.