Wespenplaag

Wat is een wespenplaag?

Een plaag is buitensporig en wijdverspreid optreden van een bepaalde groep dieren, mensen, planten of bacteriƫn met overlast of schade tot gevolg.
In het geval van wespen verschilt de overlast van wespen vaak van jaar tot jaar afhankelijk van het weer en bepaalde seizoensinvloeden (denk aan voedsel, temperatuur, aanwezigheid van andere dieren en regen). Een wespenplaag ontwikkeld zich reeds in het voorjaar een vroeg en warm voorjaar heeft als gevolg dat er snel en veel eieren worden gelegd en dat een wespenpopulatie explosief kan groeien.

Wanneer vervolgens de zomer aanbreekt vliegen de werksters uit en gaan op zoek naar voedsel. In deze periode bereikt de hoeveelheid wespen buiten het nest haar hoogtepunt en zal er dus ook eerder over een wespenplaag gesproken worden.

Gevaarlijke wespen

De meest voorkomende wespen soorten zijn van nature territoriaal en agressief. Wanneer er dus sprake is van een wespenplaag kan dit voor erg veel overlast zorgen en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het is uiteraard niet wenselijk om de gehele wespenpopulatie aan te pakken gedurende een wespenplaag. Het is wel aan te raden om gevaarlijke situaties en overlast te bestrijden.

Wespenplaag bestrijden

In het geval van een wespenplaag is het aan te raden om zoveel mogelijk middelen in te zetten waarbij wespen worden bestreden of verjaagd. Het aanbrengen van preventieve middelen in de woning is zeker aan te raden. Denk hierbij aan:

  • Insecten horren
  • Stootvoegroosters
  • Nep wespennesten
  • Wespenval

Zodra u merkt dat de wespen een ware plaag veroorzaken in en rond uw woning dan bevindt zich waarschijnlijk een wespennest ergens in de nabijheid. Wespennesten bevinden zich vaak in de grond, in een spouwmuur, onder de dakgoot, in bomen of ergens in een afgesloten ruimte zoals een zolder of schuur.

Een wespennest in de buurt van uw woning kan gevaarlijk en schadelijk zijn. In een dergelijk geval raden wij aan om over te gaan tot verdelging van het wespennest.

Wespennest verdelgen

Wij adviseren om bij het verdelgen altijd een professionele verdelger in te schakelen. Jaarlijks gebeuren er nog steeds tal van ongelukken met mensen die onprofessioneel te werk gaan en ernstig gewond raken door wespen. Een professionele verdelger zorgt voor een veilige verdelging van het wespennest. Tevens kan hij u adviseren bij het nemen van preventieve maatregelen om herhaling te voorkomen.