Wespennest in spouwmuur

Een wespennest in een spouwmuur is een vervelend probleem. Verdelgen is vaak de beste en enige oplossing. Niet alleen kunnen de wespen zelf veel overlast veroorzaken, maar ook het nest in de spouwmuur kan veel schade aan uw woning opleveren. Een spouwmuur is gebouwd om uw huis te isoleren. Om dit werk goed te kunnen doen, dient de spouwmuur geventileerd te worden. Dit gebeurt doordat e stootvoegen in de muur zijn open gelaten. Daarnaast dient de spouwmuur vrij te zijn van obstakels. Een wespennest gaat de ventilatie van uw spouwmuur tegen met lekkages en verlies van isolatiewaarde tot gevolg.

De stootvoegen in uw spouwmuur hebben als doel om de ventilatie op gang te houden en door de stootvoegen overtollig vocht af  te voeren. Het is dus niet aan te raden om de stootvoegen af te sluiten.

Wat u zeker nooit zou moeten doen is de wespen in uw spouwmuur opsluiten. Wespen zijn erg sterk en agressief. Zodra u de ingang van het nest afsluit zitten de wespen in de val. Doordat wespen krachtig en agressief zijn is het goed mogelijk dat ze zich dwars door de muur naar binnen vreten en uw woning vol zit met agressieve en hongerige wespen.

Naast wat u vooral niet moet doen krijgt u op deze pagina uiteraard ook te horen wat u vooral wel moet doen wanneer u een wespennest in uw spouwmuur heeft.

Een wespennest in uw spouwmuur, wat nu?

Het eerste wat u dient te doen is de wespen verdelgen. Laat dit vooral door een professional doen. De wespen zullen worden opgespoord door de aanvliegroutes van de wespen te analyseren. De volgende stap is het daadwerkelijk verdelgen van de wespen in de spouwmuur. Dit gebeurt door gif rondom de ingang naar het nest te spuiten. Vervolgens zal het gif door de wespen zelf in het nest verspreidt worden. Na enige tijd zullen alle wespen besmet zijn en zal het gehele nest verwijdert kunnen worden zonder gevaar voor aanvallende wespen.

Reinig uw spouwmuur

Nadat het wespennest schoon is dient u uw spouwmuur te ontdoen van de overblijfselen van het wespennest. Dit is erg belangrijk om stank en lekkage in uw woning te voorkomen. In sommige gevallen is het gemakkelijk, maar vaak dient u de spouwmuur te openen. Het beste doet u dit door een steen (of meerdere stenen) naast de spouw te verwijderen. Dit kan door het specie met een grove boor rondom te doorboren en vervolgens met een beitel de steen vrij te maken. De steen kunt u er vervolgens uit schuiven. Herhaal dit net zolang tot u er zeker van bent dat het volledige wespennest is verwijderd. Maak de stenen schoon en plaats ze zorgvuldig terug met nieuwe specie.

Hou de wespen buiten

Om herhaling te voorkomen is het verstandig om stootvoegen af te sluiten op een wijze dat deze nog wel zijn werk kan doen. Wij adviseren het gebruikt van bijenbekjes. Deze innovatieve stootvoegrooster zorgt voor een gezekerde afsluiting maar laat de spouwmuur nog wel ventileren. Overige kieren en scheuren waardoor de wespen toegang kunnen krijgen tot de spouw (en uiteraard ook tot andere plekken in en rondom uw woning) kunnen worden afgesloten met Xcluder of een ongediertebestendige kit. Controleer gelijk of uw kruipruimte ventilatieroosters aan vervanging toe zijn.