Wespennest verwijderen

Een wespennest verwijderen dient goed en veilig te gebeuren. Wanneer men probeert een wespennest te verdelgen zonder afdoende voorzorgsmaatregelen kan dit klusje erg gevaarlijk worden doordat de wespen agressief worden tegen degene die het nest probeert te verwijderen. Een wespennest kun je dus het beste door en professional laten verwijderen. Een wespennest weghalen gaat doorgaans in diverse stappen. Alle stappen tezamen zorgen voor een correcte en blijvende verwijdering van het wespennest.

Wespennest lokaliseren

Door de vliegroutes van de wespen te volgen en te analyseren kan een professional bepalen waar het wespennest zich bevindt. Soms is het nodig om gebruik te maken van geavanceerde methodes om een wespennest te lokaliseren. Het is mogelijk dat wespennest zich bevindt in bijvoorbeeld uw spouwmuur, onder een dak, in een boom of in de grond. In een het geval van een moeilijk bereikbare locatie kan het zijn dat er apparatuur ingezet dient te worden.

Wespennest verdelgen

Zodra het nest en de ingang naar het wespennest bekend is kan men de wespen gaan verdelen. Het verdelgen van de wespen gebeurt nagenoeg altijd met een gif. Dit wordt voor de ingang naar het nest gespoten. Door in en uitvliegende wespen wordt het gif vervolgens verspreidt met als gevolg dat het gehele nest besmet raakt.

Het wespennest weghalen

Wanneer het onbewoonde wespennest op een plek zit waar schade kan toebrengen aan uw woning (denk aan lekkage en stank) dient het verwijdert te worden. Wanneer het nest goed te bereiken is dan betreft dit een makkelijk karwei en kunt u het zelf of de verdelger makkelijk door het af te steken met een plamuurmes en het nest in een emmer of zak te laten vallen. Echter sommige plaatsen zijn moeilijk te bereiken er is dan enig sloop en herstelwerk benodigd.

Bestrijding wespennest vooraf

Om er voor te zorgen dat een wespennest niet bij u in de buurt komt is het mogelijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Het belangrijkste is dat u uw leefomgeving zo schoon mogelijk houdt. Denk met name aan uw tuin. Wespen komen bijvoorbeeld af op afgevallen fruit. Bij wespen geldt – net als bij veel andere dieren – hoe meer voedsel hoe meer wespen op de lange termijn. Maar ook rottend hout, bladeren op de grond of zelfs een rommelzolder kunnen bijdragen aan overlast aangezien een wespenkoningin deze omgeving kan gebruiken om te overwinteren. Het volgende jaar heeft u dus meer kans op een wespennest in uw woonomgeving.

Tevens zijn er bepaalde nep wespennesten op de markt die u – bij voorkeur in het voorjaar – ophangt. Volgens de fabrikant denken wespen dat er een concurrerend nest in de buurt is. Het beoogde effect is dat ze uit de buurt zullen blijven.