Duitse Wesp

De Duitse wesp en de gewone wesp zijn de wespen die in Nederland en de omliggende landen het meeste klachten veroorzaken. Beide wespen lijken veel op elkaar en kunnen gemakkelijk verward worden. De Duitse wesp heeft een iets andere kop dan de gewone wesp. De Duitse wesp heeft meestal drie stippen aan de voorzijde van de kop. Om de verwarring te vergroten kunnen de stippen ook ontbreken. Heeft de wesp echter een verticale streep op de kop (in een soort van ankervorm) dan is het een gewone wesp.

De Duitse wesp kan pijnlijk steken en is na na de gewone wesp de soort die het meest voorkomt in Nederland en Belgiƫ. Door de agressiviteit, het voedingspatroon en de pijnlijke steek is de Duitse wesp een niet welkome bezoeker op veel terrassen.

Wespennesten van de Duitse wesp

Zowel de gewone wesp als de Duitse wesp behoren tot de papierwespen aangezien het wespennest dat ze maken het uiterlijk heeft of dit van papier is gemaakt. In werkelijkheid is het vermalen hout (evenals papier maar dat terzijde).

Voedsel

Duitse wespen leven van zoete stoffen van zowel planten als dieren. Daarnaast staat de Duitse wesp bekend om de grote hoeveelheid insecten die het vangt.

Verdelgen

De Duitse wesp is een wesp-soort die agressief is en graag op zoetigheid af komt. Het nest zal door deze wesp agressief verdedigd worden. Door deze twee eigenschappen worden nesten van de Duitse wesp vaak verwijderd. indien een nest geen gevaar en/of overlast veroorzaakt is verwijderen echter niet noodzakelijk. De Duitse wesp is evenals zijn soortgenoten een nuttig onderdeel van het natuurlijk evenwicht. Door de aanwezigheid van wespen in de omgeving zal de aanwezigheid van andere schadelijke insecten afnemen.