Graafwespen

Graafwespen

Heeft u last van wespen in de grond? En weet u zeker dat het geen bijen of hommels zijn? Dan is er een kans dat u last heeft van graafwespen. Want naast bijen en hommels wonen graafwespen vaak onder de grond. Hieronder geven wij meer informatie over de graafwesp en hoe u er van af kunt komen.

Wat is een graafwesp

De graafwesp is 8 tot 17 mm lang en lijkt heel erg op de limonadewesp, de wesp waar wij in Nederland het meest te maken mee hebben. De graafwesp leeft in tegenstelling tot de normale wesp, die in kolonies leven, solitair. Wel komen de graafwespen bij elkaar om zich te nestelen. Dit doen ze vaak in een zandgrond, waar ze hun nest bouwen, of in holle stammen en stengels. De vrouwelijke wespen maken altijd hun eigen nest en deze nesten hebben altijd één ingang en één uitgang. De vrouwelijke wespen graven met de achterpootjes door het zand weg te duwen waardoor er een vulkaanachtige ingang vormt. Aangezien de graafwespen vak bij elkaar komen om voort te planten, vindt u vaak meerdere ingangen bij elkaar. Over het algemeen heeft u vrij weinig last van deze soort wespen en steken ze, in tegenstelling tot de normale wesp, niet.

Bestrijding

Als u last heeft van een enkele wesp dan raden we u aan om een spray te gebruiken om deze wespen te verdelgen aangezien het schoner, veiliger en beter is dan een bijvoorbeeld een vliegenmepper. Mocht u echt daadwerkelijk een nest hebben, laat dit dan door een professionele verdelger oplossen.