Hoornaar wesp / Horzel

De hoornaar wesp is de grootste wesp (papierwesp) die voor komt in Nederland. De hoornaar kan tot wel 3,5 cm groot worden en is daardoor een indrukwekkende verschijning voor de meeste mensen. Gelukkig is de hoornaar een wespensoort die een stuk minder agressief is dan zijn bekendere soortgenoten zoals de Duitse wesp en de gewone wesp. Mocht je toch gestoken worden levert dit wel een pijnlijke steek op. De steek is echter niet gevaarlijker dan steken van andere wespen en bijensoorten.

Horzel

De hoornaar wesp wordt ook wel Horzel genoemd. Meestal wordt dit gezien als spreektaal maar ook in diverse boekwerken wordt de Hoornaar ook wel Horzel genoemd.

Hoornaar wespennest

De hoornaar maakt net als de andere papierwespen een nest van gekauwd hout dat veel weg heeft van papier.

Voedsel

De hoornaar jaagt op andere insecten. Daarnaast bestaat een groot deel van de voeding uit planten. De hoornaar wesp vermijdt meestal contact met de mens. De hoornaar zal niet snel aanvallen en is ook minder geneigd om af te komen op voedsel en zoetigheid. Een hoornaar zal wel zijn nest verdedigen wanneer deze benaderd of bedreigd wordt (vanaf ongeveer 5 meter afstand zal de hoornaar zich bedreigd voelen). Een hoornaar wesp valt snel op door het kenmerkende luide gebrom dat er van uit gaat. Dit gebrom heeft meestal ook een voldoende afschrikkende werking op mensen dat het niet vaak tot confrontaties tussen mens en hoornaar komt.

Verdelgen

Het is aan te raden om een hoornaar nest niet te verwijderen mits het zich niet op een plek bevindt dat u deze niet kunt negeren. In de nabijheid van een hoornaar nest zal men over het algemeen geen last hebben van andere insecten.