Kleine wespen? Zweefvlieg

Op het moment dat u in uw omgeving kleine wespen waarneemt dan heeft u vaak te maken met zweefvliegen. Veel soorten zweefvliegen bootsen gevaarlijke insecten na om op die manier roofdieren af te schrikken. Veel dieren die op insecten jagen – zoals vogels – laten insecten met bepaalde kleuren (waaronder geel-zwart) met rust omdat ze een eventuele steek willen voorkomen. Veel zweefvliegen hebben om deze reden dus het uiterlijk van een wesp, bij of hommel. Om dezelfde reden wordt ook door de mens wordt de zweefvlieg vaak aangezien voor een (kleine) wesp.

Zweefvliegen zelf zijn omgevaarlijk voor de mens omdat ze niet kunnen steken. Ze hebben geen angel en zijn ook minder “plakkerig” agressief dan wespen.

Het verschil tussen zweefvliegen en wespen uit zich niet enkel in het gedrag van de beesten ook heeft de zweefvlieg -in tegenstelling tot wespen – maar één paar vleugels. Tevens is de vorm van het lichaam wat anders.

Zweefvliegen zijn er in alle soorten en maten. Dus niet alle soorten zijn kleiner dan wespen. De tekening varieert van soort tot soort. De soort die we vaak verwarren met kleine wespen is vaak de De snorzweefvlieg, pyjamazweefvlieg, dubbelbandzweefvlieg of cocacolazweefvlieg.

In tegenstelling tot wespen is de zweefvlieg een graag geziene gast in tuinen en in de tuinbouw. De larven van de bepaalde zweefvliegen voeden zich met larven van de bladluis (en ook van de Eiken Processie rups!) een eigenschap die door tuinders als zeer nuttig wordt ervaren. Zweefvliegen worden aangetrokken tot stuifmeel en nectar.