Fruitvliegjes: voorkomen is beter dan verhelpen

Het is weer zover, het weer wordt warmer en de we leven meer buiten. Bovendien laten we meer vuilnis achter in de zomer. Wat krijgen we dan? Die vervelende fruitvliegjes. Fruitvliegjes planten zich razendsnel voort en breiden bovendien snel uit. De vraag is natuurlijk: wat kunnen we doen tegen deze zomerse plaag? Als fruitvliegjes eenmaal hun plek hebben gevonden in jouw tuin, dan zijn ze moeilijk werk te krijgen. Voorkomen is daarom beter dan verhelpen.

Waarom in de zomer?

Fruitvliegjes komen dus vooral voor in de zomer. Maar waarom eigenlijk? Normaal gesproken worden groenten en fruit in de koelkast bewaard. Maar af en toe laten we ook wel eens wat groenten en fruit buiten de koelkast. In de winter kan dat over het algemeen geen kwaad. Het duurt wel een tijdje voordat de groente of fruit gaat rotten. In de zomer verkijken we ons daar best snel op. Een groente die maar net iets te lang buiten de koelkast blijft gaat langzaam rotten. Zelfs als je dat zelf nog niet in de gaten hebt. Hierbij komen geuren vrij. Deze geuren worden door fruitvliegjes opgevangen en daardoor verzamelen ze zich snel rondom dat stuk groente of fruit.

Komen fruitvliegjes alleen op fruit/groente af?

Fruitvliegjes komen niet alleen af op groente en fruit. De meest voorkomende producten waar fruitvliegjes op afkomen (afgezien van groeten en fruit) zijn:

  • Gebruikte theezakjes
  • Koffiedik
  • Oude bloemen
  • Beschimmeld eten
  • Bier/wijn/vruchtensap

Hoe kun je fruitvliegjes voorkomen?

Het voorkomen van fruitvliegjes is niet zo ingewikkeld. Vervang de vuilniszakken van jouw prullenbakken op tijd. Zodoende verklein je de kans dat die weggegooide bananenschil fruitvliegjes aantrekt. Gooi rottende producten direct weg in de container die buitenstaat. Dus niet eerst in de prullenbak in huis. Als je groente/fruit hebt gegeten blijft er meestal wat sap achter op de plek waar hebt gegeten. Maak dit schoon. Afwasmiddel heeft meestal ook de geur van vruchten. Daar trapt een fruitvlieg zo in. Dus kies voor een neutralere afwasmiddel.

Bestrijdingsmiddelen

Mochten de fruitvliegjes toch een weg naar jouw huis hebben gevonden zijn er verschillende bestrijdingsmiddelen die fruitvliegjes verjagen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn helaas wel schadelijk voor mens en milieu dus daarom blijft het belangrijk om bovenstaande tips te volgen. Ik kan wel de ongedierte- en insectenbestrijdingsmiddelen van Insektokill aanbevelen. Zij weten precies welke producten je nodig hebt en bovendien kunnen ze je nog wat extra uitleg geven.